З самого малечку Грей ріс в атмосфері ненависті та суворості під доглядом безжального діда, який став його опікуном. Нікому було вказати юнаку на хибність його шляху. Вайльд видав свою першу книгу віршів. Того самого року він, уже відомий завдяки своїм незвичайним судженням та неординарній поведінці, вирушив «завойовувати Америку». За океаном читав естетські лекції, проповідував ідеї «нового відродження в англійському мистецтві». Після повернення з Америки якийсь час жив у Парижі, а потім переїхав до Лондона. Займався журналістикою, писав літературні огляди і рецензії.

будь яке мистецтво не дає жодної користі

Ось чому я обрала цю тему для відкритого уроку. Уайльд працює журналістом, публікує сотні критичних статей та рецензій, редагує журнал «Світ жінки». У романі з вражаючим драматизмом розкрито конфлікт між романтичними мріями і реальною дійсністю. Роман «Портрет Доріана Ґрея» має численні паралелі з творами світової літератури.

Оскар Уайльд “Портрет Доріана Грея”

А опиратиметеся спокусі — і ваша душа знеможе від жадання речей, які ви самі собі заборонили, від бажань, що їх ваші ж потворні закони зробили потворними й незаконними. Хтось сказав, що найбільші події світу відбуваються в людському мозку. І так само слушно, що найбільші гріхи світу здійснюються в людському мозку й тільки там. (…) Розповідають про вас й інше. Кажуть, що бачили, як удосвіта ви крадькома виходите з гидких притонів, як, переодягнуті, озирцем поспішаєте до найбрудніших лондонських вертепів.

Доріан Ґрей з виглядом юного грецького мученика ступив на підвищення, зобразивши невдоволену гримасу до лорда Генрі, який дуже йому сподобався. Він був такий несхожий на Безіла! Між ними двома — разючий контраст.

Не “прости нам гріхи наші”, а “покарай нас за провини наші” — ось така має бути молитва людини до всесправедливого Господа. Не «прости нам гріхи наші», а «покарай нас за провини наші» – ось така має бути молитва людини до всесправедливого Господа. А Доріан мав чим тішитись, бо прегарна його врода, що так приворожила Безіла Голворда і багатьох інших, здавалося, повік лишиться при ньому. Він завжди виглядав людиною, якої не діткнув житейський бруд. Люди, що говорили брутальності, знічувались і змовкали, коли він заходив, наче сама незворушна ясність його обличчя була їм докором.

Ледве скинувши оком на портрет, він мимохіть ступив крок назад і аж зашарівся від задоволення. Юнак стояв непорушний і зачудований; він https://krlife.com.ua/news/starlight-princess-1000-nova-gra-vid-vidomogo-rozrobnyka-pragmatic-play/ чув краєм вуха, що Голворд звертається до нього, але не розумів слів. Усвідомлення своєї власної вроди спало на Доріана, як одкровення.

«НАМ НЕОБХІДНА ДУХОВНІСТЬ У ПОВСЯКДЕННОМУ ЖИТТІ…»

У лорда своя точка зору на шлюб, він вважає, що шлюб – це нонсенс, адже на світі є привабливіші види стосунків між чоловіком і жінкою. Така парадоксальна і фантастична ситуація (людина залишається молодою, а портрет старіє) для художнього світу письменника є цілком реальною. Через неймовірність зображуваного відображаються реалії життя.

Інші твори цього автора:

Але хто ж намалював його такого? Художник наче впізнавав свою руку, та й рама була знайома, роблена за його ескізом. Здогад – моторошно неймовірний, а все ж Голвордові зробилося страшно.