У Нацбанку кажуть, що «під впливом вищого попиту та виробничих витрат швидше дорожчали медичні послуги, послуги салонів краси, хімічного чищення та закладів громадського харчування. Далі зростала вартість телекомунікаційних послуг. Повернення громадян до своїх місць проживання прискорювало здорожчання оренди житла». Натомість уповільнилося зростання цін на овочі борщового набору (капусту, буряк, моркву та картоплю) завдяки розширенню пропозиції з центральних та північних областей. Повільніше дорожчало борошно, гречка та інші крупи під впливом позитивних очікувань щодо майбутнього врожаю.

Новини про інфляцію та її наслідки

2012 рік Україна закінчила з дефляцією в 0,2%. До цього востаннє таке було в 2002 році – тоді дефляція становила 0,6%. “Це може навіть певним чином пришвидшити відбудову, адже обсяги фінансування будівництва житла й відновлення інфраструктури у регіоні мають зрости, що частково нівелює вплив трагедії на вітчизняну економіку. У підсумку така ситуація навряд чи призведе до додаткової втрати навіть 1% нашого ВВП”, – вважає економіст. Юлія СвириденкоАле в той же час військова агресія рф продовжує, за її словами, формувати нові шоки та випробування.

Наскільки успішним буде цей контрнаступ, як швидко ми зможемо взагалі вигнати ворога, перемогти. Адже велика кількість ланцюжків постачання все ще неефективні (й об’єктивно в умовах воєнного odessa.fish стану не можуть стати ефективнішими). І я очікую, що той рівень інфляції, який маємо зараз — 15% у нинішньому році та менше 10% в наступному, – збережеться”, – узагальнює Козак.

Відносно активне відновлення ініціативного бізнесу. В Україні негативні тенденції на споживчому ринку через повномасштабну війну триватимуть. Редакція не несе відповідальності за факти та оціночні судження, оприлюднені у рекламних матеріалах. Згідно з українським законодавством відповідальність за зміст реклами несе рекламодавець.

МВФ поліпшив прогноз-2023 для України щодо інфляції, безробіття, держборгу та міжнародних резервів

Як бачимо, в європейському регіоні до сих пір лютує «інфляційна чума». Інфляція для Великобританії та Швеції на рівні більше 10% – це щось нечуване. В цілому по ЄС інфляція на рівні 8,3% – це також забагато для Євросоюзу.

До 20% і більше: чому інфляція набирає обертів

Через війну підприємства суттєво втратили в оборотах реалізації товарів, тому для компенсації збитків їм доводиться підвищувати ціни. За даними НБУ, вищими темпами зростали компоненти базового ІСЦ, що відображає високі витрати бізнесу, передусім на енергію і логістику. НБУ не наводить цифру інфляції за 2022 рік, однак з оприлюдненого графіку видно, що за оцінками центробанку вона становила близько 27,5%.

Австрія виділяє €28 мільярдів на боротьбу з інфляцією

На ньому традиційно керівники ФРС оголошують свої стратегічні та часто доленосні рішення для глобальної фінансової системи. Нацбанк прогнозуєінфляцію в понад 30%за підсумками 2022 року. Колонка Леоніда Швеця У той час коли Україна живе війною, занурена в неї всіма думками і почуттями, Росія, яка війну розв’язала і гробить у ній тисячі своїх людей і власне майбутнє, від неї всіляко відгороджується.