Ця сторінка створена для того, щоб кожен громадянин міг легко дізнатися про головні економічні події в Україні, описані вІнфляційному звіті. Консенсус-прогноз з інфляції від Focus Economics – 29,2% на кінець 2022-го, 21% – 2023-го та 10% – 2024-го. 29 листопада іспанська консалтингова компанія Focus Economics S.L.U. випустила звіт із економічним консенсус-прогнозом на 2023 та 2024 роки від провідних міжнародних банків, інвесткомпаній та фінансових установ.

Крім того, попри спалах захворюваності та посилення карантинних обмежень, споживчий попит залишається стійким, про що свідчать практично незмінні темпи зростання роздрібного товарообігу протягом вересня-листопада. Високі фінансові результати підприємств підтримуватимуть інвестиційну активність. Матеріали з плашкою СПЕЦПРОЄКТ та ЗА ПІДТРИМКИ також є рекламними, проте редакція бере участь у підготовці цього контенту і поділяє думки, висловлені у цих матеріалах. Київстар Бізнес – надійний партнер бізнесу та держави, який допомагає у виконанні щоденних задач та оптимізації внутрішніх процесів. Міжнародна допомога та співпраця з МВФ дадуть змогу профінансувати значний дефіцит бюджету та підтримати міжнародні резерви на достатньому рівні. Відновлення економіки наприкінці 2022 року перервалося через посилення енергетичного терору з боку росії.

Наприклад, якщо безпекові ризики триватимуть довше, економічне відновлення розпочнеться лише у 2024 році. Інфляція почне знижуватися вже в наступному році, але це зниження буде повільнішим, ніж прогнозує НБУ. Фіскалізація економіки, скасування податкових пільг на період воєнного часу, продовження перевірок, обшуків бізнесу, рейдерських дій з боку держави погіршить бізнес-клімат в Україні. Сектори ринкових послуг також відновлювалися повільніше, ніж очікувалося. Так, нижчими темпами зростала валова додана вартість готельно-ресторанного бізнесу, мистецтва, спорту та відпочинку, а також транспорту. Це може пояснюватися переорієнтацією громадян на зовнішній туризм і збільшенням виробничих витрат бізнесу.

що буде з економікою в наступному кварталі

А цього критично недостатньо для запуску зростання економіки. У звіті компанії йдеться й про те, що найбільшими ризиками для зростання ВВП є тривалий перебіг війни та зупинка «зернового коридору». Прогнози Dragon Capital будуються на припущенні, що гаряча фаза війни закінчиться до кінця року, а це в свою чергу сприятиме поверненню мігрантів та відкриттю портів. За рік повномасштабної війни економіка України пристосувалась до https://shostka.info/shostkanews/play-n-go/ нових реалій і поступово стабілізується. Іноді нам може здаватись, що найскладніші часи позаду і вже скоро рівень економіки почне зростати, повертаючись до довоєнного рівня. Щоб розібратись, ми розглянемо прогнози від 5 різноманітних українських та закордонних установ. Саме завдяки підробіткам, а також, частково, державній допомозі, споживання на рівні домогосподарств впало не так різко, як під час світової фінансової кризи.

Болгарія затримує поставку Україні сотні бронетранспортерів: названа причина

Фіскалізація економіки, скасування податкових пільг на період воєнного стану, продовження перевірок, обшуків бізнесу, рейдерських дій з боку держави погіршать бізнес-клімат в Україні. Мінфін тиснутиме на НБУ з погляду фінансування дефіциту бюджету шляхом купівлі ОВДП, що, власне, є інструментом емісії. Водночас НБУ дотримуватиметься досить жорсткої монетарної політики. Ставка НБУ залишатиметься незмінною щонайменше до кінця 2023 року.

Євросоюз продовжив санкції проти Росії за незаконну анексію українських територій

В разі поступового зниження інфляції і на цьому тлі облікової ставки НБУ до діапазону 10-15%відновиться помірна кредитна й ділова активність. Морська логістика не відновиться в повному обсязі та залишиться дорогою. Близькість лінії фронту до Дніпра значно ускладнить і річкову логістику.

За його словами, у IV кварталі зростання реального ВВП перевищило очікування передусім за рахунок вищих врожаїв пізніх культур і розбудови альтернативних експортних шляхів. Це стало підставою для поліпшення оцінки зростання реального ВВП загалом за 2023 рік — до 5,7%. Я прогнозую, що наступний рік ми будемо помірно, але зростати. Звичайно, для нас великий виклик – це логістичні перепони й експортні можливості. Якщо ми зможемо відновити постійний коридор для аграрної продукції, тоді можна очікувати і оптимістичніших прогнозів щодо економічного зростання, – додала вона. Водночас високі ціни на енергоносії обмежуватимуть зростання економіки. До цього $5,5 млрд забезпечили за рахунок державного бюджету та підтримки донорів.

Зростання економіки в 2024 році

Такий крок сприятиме більшій стійкості економіки, адже певною мірою стримуватиме імпорт і попит на готівкову валюту. З початку війни завозилася в Україну практично за “довоєнним” курсом. Стабільна робота банківського сектору та платіжної системи також заспокоїли людей. Крім того, у червні НБУ підвищив облікову ставкуОблікова ставка – це інструмент, за допомогою якого НБУ впливає на інфляцію. За ставками, близькими до облікової, НБУ здійснює операції з банками. Тому, коли НБУ змінює облікову ставку, банки поступово коригують ставки за своїми депозитами та кредитами. Облікова ставка підвищується з метою стримування майбутньої інфляції.

У суспільстві, уряді зростатимуть внутрішні протиріччя. Частка коштів клієнтів у зобов’язаннях залишається на рекордних рівнях – близько 91%. Реєструючись, ви погоджуєтесь з нашими умовами та нашою Редакційною Політикою.

Також проблеми посилюють збої в ланцюжках поставок, спричинені війною Росії в Україні та заходи щодо стримування COVID-19 у деяких регіонах Китаю, які позначаються на виробництві. За що затриманого бізнесмена Ігоря Мазепу хочуть позбавити волі на 12 років, в чому його звинувачують та до чого тут котеджні містечка. Ставки за гривневими коштами суб’єктів господарювання у липні 2023-го знизилися на 4,1 в. 10% компаній зупинили роботу, а ще 22% — майже не працюють станом на кінець 2022 року. Національний банк переглянув ключове припущення прогнозу щодо безпекової ситуації з огляду на інтенсифікацію бойових дій та посилення терактів проти критичної інфраструктури. Очікується, що на кінець 2023 року міжнародні резерви становитимуть близько $27 млрд і надалі зростатимуть. Днями Національний банк презентував оновлений макроекономічний прогноз.